ONS DOEL IS ZO MILIEUVRIENDELIJK MOGELIJK TE WERKEN ONS DOEL IS ZO MILIEUVRIENDELIJK MOGELIJK TE WERKEN ••• VERZENDING VANAF €2,95

Boesa en YuToe

YuToe, de natuur en hun verhaal - deel 1 - de Boterbloem

YuToe, de natuur en hun verhaal - deel 1 - de Boterbloem

'In de natuur zijn zoveel bloemen te zien. Gele, roze, paarse, witte. Sommigen lijken op elkaar, anderen zijn heel anders. Hoe heten al deze verschillende bloemen wil je misschien wel weten? Ik zal regelmatig over een aantal bloemen vertellen want het zijn er echt veel Zo kunnen we er samen wat over leren :)' 

De Boterbloem

Vandaag gaan we kijken naar die mooie gele, glimmende bloemetjes die je vooral in het voorjaar veel ziet. Ze staan in het park, langs de weg en soms zelfs in je achtertuin. Deze bloem heet de boterbloem.
De boterbloem heeft een supermooie gele kleur, hieraan dankt hij dan ook zijn naam. De bloemetjes zijn zo geel als boter. Boterbloemen zijn hele kleine bloemetjes die vrolijk dansen in de wind. De bloem heeft in totaal 10 afzonderlijke blaadjes. Zo zijn er vijf gele kroonbladeren (deze lijken haast op kleine kroontjes), maar ook vijf geelgroene kelkbladeren. Een boterbloem produceert heel weinig nectar waardoor er weinig dieren op deze bloem afkomen (tenzij voor het stuifmeel). Je hebt hoge en lage boterbloemen, dit maakt het een hele dynamische bloem.

Helaas zijn de meeste boterbloemen giftig. Dieren weten dit en eten daarom om de boterbloemen heen, gelukkig vallen ze dan ook goed op in het weiland. Ook de geur van de bloem waarschuwt vee om de bloem niet te eten, door eraan te ruiken weten ze meteen dat ze deze moeten laten staan.
Er zijn echter diertjes die de boterbloem heerlijk vinden: slakken. Zij eten de boterbloemen wel omdat zij tegen de giftige stof in de bloem kunnen.
Voor ons en de jullie is de Boterbloem vooral heel leuk en vrolijk om te zien, je kunt er bijvoorbeeld een bloemenkrans van maken. Daarna wel even goed je handen wassen!

 

YuToe: ' De boterbloem is mooi maar ik vind boterkoek wel een stuk lekkerder! :)'

xx